Unity 3D játékszerkesztő program az Ubuntu Linux rendszeren

A már sokak által jól ismert Unity - ami nem összekeverendő a Unity-vel - a világ legnépszerűbb játékainak motorja - elindított egy kísérleti verziót a játékszerkesztő programból - amely a Linux rendszereken mindenki számára elérhető.

Az eddig elérhető ismeretek alapján egyelőre úgy néz ki, hogy a Unity szigorúan egy technikai bemutatónak készült - a jövőbeni támogatására nincs semmiféle garancia. Viszont valahol mindent el kell kezdeni.

Unity for Linux

Az Unity hivatalosan valójában egy "rugalmas és hatékony fejlesztési platform multi-platformú játékok létrehozásához" rövid leírással jellemezhető.

Az Unity Technologies ingyen biztosítja számunkra a szerkesztőt - amely mellett figyelembe kell venni, hogy nem nyílt forráskóddal rendelkezik.

Az arról szóló döntés, mely szerint a technikai bemutatóból magasabb szintek is kialakulnának később mind azoktól a tényezőtől függ, hogy az ez irányba érdeklődő Linux közösség mennyire lesz népes és segítőkész. Mindezek alapján mérik majd fel, hogy az Unity hivatalos Linux támogatásának terhét mennyire lehet fenntartani.

A Unity 5.1.0f3 alapjaira épített Unity Linux editor a fejlesztők számára natívan az alábbi futási környezetekbe való exportálást támogatja:

- Windows, Mac, Linux Önálló - Unity alapú,
- WebGL,
- WebPlayer,
- Android,
- Tizen,
- SamsungTV

A Unity Linux fogalma továbbá úgy is meg lett jelölve, hogy nem kizárólag egy játékplatform - sokkal inkább egy mindent átfogó fejlesztési egység lesz.

A Unity 3D szerkesztő rendszerkövetelménye és támogatása

A Unity 3D szerkesztő hivatalosan az Ubuntu Linux 12.04 LTS és újabb verzióit támogatja - kizárólag 64 biten. Továbbá a modern NVIDIA, AMD vagy Intel grafikus videokártyák tökéletes működéséhez szükséges gyári meghajtó-programcsomagok telepítése is nélkülözhetetlen.

A hivatalosan elérhető .deb programcsomag szerencsére az összes szükséges függőséget magában foglalja - így a Unity 3D szerkesztő telepítését követően már semmilyen kiegészítő programra nem lesz szükségünk - mint pl.: a Mono programcsomag.

További jó hír, hogy a Unity 3D szerkesztő az összes modern Linux disztribúción működőképes - amelyek a már itt is megemlített rendszerkövetelményeknek megfelelnek. Megemlítik továbbá, hogy a legjobb futási tapasztalatok eléréséhez valamelyik támogatott Ubuntu Linux rendszert javasolják.

A felhasználók használati tapasztalatainak visszajelzéséhez - és esetlegesen felmerülő kérdéseik tisztázásához kérik, hogy a Unity 3D hivatalos fórumát meglátogatva tegyék.

A Unity 3D szerkesztő letöltése

A Unity for Linux .deb kiterjesztésű programcsomag letöltéséhez kattintsunk az alábbi hivatkozásra - hozzávetőlegesen 900 - 1000 MByte lemezterület szükséges hozzá:

Unity 3D Editor for Ubuntu

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.